Jump to content

Engine temp hotter with new mechman 320 billet unit....


Recommended Posts

I gotmy mechman 320 billettech unit into my 84 ford mustang with a 92 5.0 engine and wired it all up,works great stereo hitting pretty hard, havent dropped the real amp in yet (5k). I have noticed since the install the engine temp seems to run hotter on the gauge and creeps up even more when bassing hard for longer periods of time.

wondering if this is normal? the car has not overheated or anything it just used to run around 1/3 on the gauge now it gets up over halfway. the radiator hose runs right across the top of the alternator and i do have some heat wrap around it there

Kenwood excelon ddx795

 3 370 amp CES alternators (audio side only)           
       McLaren dome tweeters                                   Crescendo 6.5 ultra neos 
                                                 NVX JAD800.4
                                            4 PA x4 SPL 18's
                     4 Digital Designs m5's at .7 ohms each
        2 K2 80 ah lithiums

                              3 group 31 agms                                       Ledglow million color (12 piece)

2007 Yukon xl

 

Link to comment
Share on other sites

If it is a stock gauge then the calibration might be off, i would use a quality temp gauge that has actual temp numbers on it.

The stock gauge could move a lot with just a minor temp increase, and unless you know where each mark on your gauge is at temp wise you would only be guessing what temp your actually running.

01 Ford focus ZX3

Pioneer AVH-X491BHS

PPI PC 4800.2

Morel Maximo 6.5" x2

Link to comment
Share on other sites

think i may buy one of those radiator caps with the temp guage on it and see what it reads at

Kenwood excelon ddx795

 3 370 amp CES alternators (audio side only)           
       McLaren dome tweeters                                   Crescendo 6.5 ultra neos 
                                                 NVX JAD800.4
                                            4 PA x4 SPL 18's
                     4 Digital Designs m5's at .7 ohms each
        2 K2 80 ah lithiums

                              3 group 31 agms                                       Ledglow million color (12 piece)

2007 Yukon xl

 

Link to comment
Share on other sites

id rather not change any gauges or bolt anything in the car really.

Kenwood excelon ddx795

 3 370 amp CES alternators (audio side only)           
       McLaren dome tweeters                                   Crescendo 6.5 ultra neos 
                                                 NVX JAD800.4
                                            4 PA x4 SPL 18's
                     4 Digital Designs m5's at .7 ohms each
        2 K2 80 ah lithiums

                              3 group 31 agms                                       Ledglow million color (12 piece)

2007 Yukon xl

 

Link to comment
Share on other sites

Something crazy but maybe your stock alt wasn't putting out enough juice to power some of the gauges correctly.. just a thought

2004 Grand Marquis
AA Mayhem 18
Crescendo 3500d
6.5's AQ Pro Audio
AQ Super Tweets
Image Dynamics 6x9
Soundqubed 125.4
MB Quart 80.4
144.2 db

GONZO

2013 Chrysler 300S

Granite Crystal Metallic Exterior

Inferno Red Interior

5.7 HEMI AWD

LMI Air Hammer Intake

Corsa exhaust

Custom Tune

Link to comment
Share on other sites

now im running at 14.5 volts instread of 14.0 maybe that has something to do with it?

Kenwood excelon ddx795

 3 370 amp CES alternators (audio side only)           
       McLaren dome tweeters                                   Crescendo 6.5 ultra neos 
                                                 NVX JAD800.4
                                            4 PA x4 SPL 18's
                     4 Digital Designs m5's at .7 ohms each
        2 K2 80 ah lithiums

                              3 group 31 agms                                       Ledglow million color (12 piece)

2007 Yukon xl

 

Link to comment
Share on other sites

The engine is working harder to drive the alternator. It will heat up a little more, but shouldn't get past the thermostat temp. If it's a tuned engine, additional cooling upgrades might be required

-Nick

really? holy shit then i should remove mine

its going to work a bit harder but nothing noticeable. 15hp at best and that includes from the stock so maybe 5hp more than stock. the alt is not the issue. could be that you pay more attention to the gauges now that the new alt is in. or could be that the thermostat and water pump are giving out and you are thinking thats the cause.. im running the 370a and notice no cooling difference. heck, there are guys here with 2 alts even some with 4 and they have no cooling issues

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
  • Who's Online   1 Member, 0 Anonymous, 93 Guests (See full list)

×
×
  • Create New...