Jump to content
 
 

msturg

Newb Mid-range distortion with bass

Recommended Posts

About a year ago I installed a bunch of the Kicker line in my F150 crewcab.  I bought a Kicker IQ series 1000.1 amp and their 6.5" QS series components.  When I installed the fronts (not running any rears), I used the foam rings and put down KnoKnoise sound deadener and covered the major holes with sheet metal and more deadener.  Initially I was using the passive crossovers that come with the speakers, and last week I finally got around to bypassing these and running active with the IQ series amp.  

My problem is that I have to set the crossover to the point that I'm cutting out most of the lower mid range bass.  I set all the gains with a DD-1 so it's not clipping, it's just like the speakers can't play very loud with any sort of lower frequency.  I'm not trying to get all my bass from the fronts, as I'm running a sundown zv5 with 2500watts, BUT I would like to be able to turn down the sub at times and have a complete sound from just the front stage.  If I turn down the sub now, the sound is not "tinny" but it just doesn't sound complete.  I can definitely tell the bass is missing from the sound.  What's sad is I can get in a new car and hear a little 6.5 "bump" better than what my truck does. 

What am I doing wrong here?  I feel like the door is fairly sealed but these things just don't sound right.  Any help is appreciated.  Just want to have a really clear and loud stereo.

Edited by msturg
nunya

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’m kinda confused. What amplifier do you have on your components ???

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, msturg said:

About a year ago I installed a bunch of the Kicker line in my F150 crewcab.  I bought a Kicker IQ series 1000.1 amp and their 6.5" QS series components.  When I installed the fronts (not running any rears), I used the foam rings and put down KnoKnoise sound deadener and covered the major holes with sheet metal and more deadener.  Initially I was using the passive crossovers that come with the speakers, and last week I finally got around to bypassing these and running active with the IQ series amp.  

My problem is that I have to set the crossover to the point that I'm cutting out most of the lower mid range bass.  I set all the gains with a DD-1 so it's not clipping, it's just like the speakers can't play very loud with any sort of lower frequency.  I'm not trying to get all my bass from the fronts, as I'm running a sundown zv5 with 2500watts, BUT I would like to be able to turn down the sub at times and have a complete sound from just the front stage.  If I turn down the sub now, the sound is not "tinny" but it just doesn't sound complete.  I can definitely tell the bass is missing from the sound.  What's sad is I can get in a new car and hear a little 6.5 "bump" better than what my truck does. 

What am I doing wrong here?  I feel like the door is fairly sealed but these things just don't sound right.  Any help is appreciated.  Just want to have a really clear and loud stereo.

The foam rings 2ont do anything unless they're made out of the proper material

 

Second. What are your crossover points since youre running active

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/4/2019 at 8:22 PM, White Lightning said:

I’m kinda confused. What amplifier do you have on your components ???

It's the Kicker IQ1000.5, I'm not using the 5th channel at all

On 4/4/2019 at 8:25 PM, ToNasty said:

The foam rings 2ont do anything unless they're made out of the proper material

 

Second. What are your crossover points since youre running active

I'm using the FAST brand speaker rings

Crossover points, I'm not 100% sure where they are, the initial setup with the IQ amp is done by selecting what size speakers you have, kind of an active setup for dummies,.  I do have my headunit set to crossover around 120Hz for the midrange.

Share this post


Link to post
Share on other sites

so how should I set my gains if using the DD-1 isn't right?  I'm pretty sure I set them the exact way I'm supposed to based on the instruction manual and watching countless people doing it in youtube clips

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...